Skogsstjärnas hundblogg

Om dsg Kasper och jaktlabben Lakrits. Nu också lillasyrran Sansa.

Kategori: koppel

Valpkurs 1(2) för Carina Persson

Vi var idag på valpkurs för Carina Persson (Eva Bodfäldts företag) och jag kan ge både ris och ros åt lillen. Sammanfattningsvis så går ros till att han är så kontaktbenägen och redan kan gå så fint i koppel. Ris går till att han konstant gnällde. Jag blev jätteförvånad, för det har jag inte märkt något av alls hemma, här kan han koppla av coollugnt. Men på kursen var det så mycket att hålla koll på att han inte alls kunde koppla av. Dels var han ju i koppel hela dagen, det är han inte van vid, och hade därmed väldigt begränsad rörelsefrihet, särskilt då vi satt inne och hade teori. Sen var det de andra hundarna, särskilt de båda på varsin sida, som drog. En kompis som var med som observatör tror att han kanske saknade Kasper. Han har ju alltid varit van att ha någon annan hund hos sig, först hos kenneln och sen här hemma. Stunderna utan Kasper har hittills varit korta. 
Nu sov han ungefär en halvtimme strax före lunch, bortsett från det var han vaken hela tiden. Och det är klart att han då blev övertrött och fick ännu svårare att koppla av. Vi måste alltså träna massor av passivitet på andra ställen än hemma.
Carinas tips är ryggsäcken med några godisar framför nosen, som man får ta del av på villkor att man slappnar av först. Ska köra det den här veckan så hoppas jag att han är mer avkopplingsbenägen nästa lördag.

Annars inledde vi med lekövningar. Där fick jag med mig att Lakrits hade svårt att komma igång och leka när han vet att jag har massor av godis i fickorna. Vi behöver träna att lek ger godis, helt klart. Höja leken som en bra belöning. Det är, förutom passivitet, vår stora läxa tills nästa vecka.  Vi ska även prova att springa som belöning (skippade det idag). 

Det var någon hund som hade kontaktproblem. Det har ju definitivt inte Lakrits, men jag tänkte på hur Kasper var som valp, så jag plitade ned även detta tips:
Ge ingen mat alls i matskålen, utan portionera ut maten genom att belöna kontakt ute på promenaden. Anette tipsade om att ger man färskfoder/mjuk mat så kan man köra med burk med skruvlock: kasta ut burken, låt hunden jaga efter den och hämta in den. Då hunden inte kan öppna burken själv söker den så småningom sig till matte och så kan de öppna burken tillsammans. Kontakten belönas då med lite mat ur burken. Så gör man om det hela tills portionen är slut, lite då och då under promenaden. Det där skulle jag ha velat att nån tipsat mej om när Kasper var liten…

När hunden spontant plockar upp saker (även sånt man inte egentligen uppskattar) ska man INTE säga Nej!, utan Bra! Släng en godis på hunden. När hunden så släpper grejen för att ta godiset byter man lätt ut det dumma. Annars kanske hunden äter upp grejen som ren försvarsmekanism. Tipset gällde särskilt labbar… 🙂

För oss med flera hundar hemma: när vi tränar, belöna passivitet hos den andra hunden. (Det gör jag redan, men det förtjänar att påpekas ändå – den andra hunden ska känna sig duktig och delaktig också.)

Koppelträning: Carina introducerade två små lätta, korta handledsryck = uppmärksamhet = godis. Lakrits går ju så urbra i koppel, så jag hade svårt att få nytta av det – tills vi passerade en annan hunds filt där det låg leksak och tuggben! Vips var han 100 fokuserad på den filten, och vips fick jag träna pimpling av liten hund. Det var ganska effektivt. Vi tränade sedan samma sak med utplacerade matskålar. Lakrits tyckte det var svårt att gå förbi, men det gick bättre och bättre. Ibland belönade jag ur handen, ibland genom att ge varsågod till skålen. Duktig plutt!
Nästa steg i koppelträning var att stanna plötsligt. Hunden skulle då stanna innan koppellängden tog slut. Hon var också noga att påpeka att det är vi som startar gåendet, inte hunden. Inget jätteproblem för oss.

Ryggsäcken
Ta in hunden i ryggsäcken genom att leda in den med en godis.
Lägg en liten hög med godisar framför er.
Håll händerna på hundens bringa och hindra den från att sticka fram till godiset (eller någon annanstans).
När hunden är helt lugn, plocka en godis från högen och ge hunden. Är hunden jätteduktig kan man ju ge en jackpott genom att släppa fram den till hela högen…

Anette påpekade här att jag skulle kunna testa att ligga ner med hunden på golvet för att ge mer närhet och trygghet. Det kanske skulle gå lättare att koppla av då. Får se hur träningen går i veckan, får kanske testa det, även om det blir svårare att hålla fokus på vad som sägs och anteckna om man ligger utfläkt på golvet…

Läxa till nästa lördag: (mina kommentarer i rött)
  • Belöna genom spontan kontakt (inga problem)
  • Lek i olika miljöer/situationer (trädgården, promenaden i närmiljön, Lidls parkering, Vallentuna centrum, skogen)
  • Geniövning som ges kommando (hon kallade vanlig shejping för geniövning). Lakrits kom rätt snart på att han kunde nospuffa på min knutna högerhand. Efter ett tag slutade jag belöna det, eftersom det rätt mycket liknar handtarget, som vi redan infört. Sen körde han en del med huvudvändning, vi får se vad vi får till här. Ser inte detta som något problem att få till heller. 
  • Koppelträning (inga problem)
  • Ryggsäcken (se ovan, vi behöver träna mycket passivitet)
  • Variera belöningarna – lek, spring, närsök av godis, godisträd, klappa om hunden ordentligt








Lakrits 10 veckor igår

Lakrits blev tio veckor igår. Stora killen!
Jag tycker verkligen att han ser större ut. Visserligen har han fortfarande stora labbetassar och en lång taxrygg, men jag undrar om inte proportionerna börjar ta sig lite. Måste egentligen mäta upp honom lite så jag kan se förändringen.
Träningsmässigt, då? Vi kör ju bara yttepyttekorta pass och liksom leker fram det med klicker och frivillig shejping mest, och jag tycker att det går jättebra.
Gå i trappa: uppför är inget problem längre (jag bär ändå ibland, särskilt på kvällen när han är trött). Nerför beror lite på motivationen. Det är helt klart svårare för honom rent motoriskt att gå nedåt, och ofta bär jag honom. Men det finns en kortare trappa mellan kök och vardagsrum som han allt oftare tar själv på eget initiativ om det finns något intressant därnere (matte eller Kasper ute i hagen, till exempel, som nås via vardagsrummet).
Kontakt och Sitt: kontakten har ju funnits hela tiden, och jag försöker förstärka ofta. Han sätter sig ofta spontant framför mig i samband med kontaktövningar, så då har jag passat på att klicka in frivilligt sitt också.
Jag har börjat klicka in Stå med, men jag undrar om han egentligen vet vad han blir belönad för vid de tillfällena. Det får komma när det kommer.
Stadga: han har blivit ganska duktig på att vänta på ett varsågod vid matskålen. Jag vill ha ögonkontakt innan jag ger mitt okej, och någon gång försöker han fortfarande tjuva om det tar nån sekund för mycket, men han blir klart uthålligare och uthålligare. Vi tittar också på när Kasper äter sin middagsmat (kl 18 då inte Lakrits ska ha) och i början ville han bara springa fram och försöka roffa åt sig, så jag fick hålla honom ordentligt, ofta i famnen. Nu bara håller jag honom någon meter ifrån med handen på bringan, och om han sätter sig och inte verkar alltför på kan jag till och med släppa bringan och resa mig upp och bara stå fysiskt framför och hindra honom från att komma framåt. När Kasper sedan är klar och går från skålen ger jag varsågod till Lakrits som lyckligt springer fram och extraslickar Kaspers matskål och sedan bär den i triumf till sin bädd. 🙂
Emellanåt har vi också tränat omvänt lockande med godis i knuten näve, och han kan fortfarande försöka öppna handen ibland, men inte alls med samma frenesi som tidigare. Denna övning går vidare.
Klossträning: jag upptäckte ju vid trappan att han hade en obefintlig bakdelskontroll (det kanske alla valpar har), så jag började med klossträning. Vi har kommit så långt att när jag lägger ut den skiva jag har som kloss så stiger han direkt upp med framtassarna. Ofta tar han också något steg åt vänster, men ibland kan jag behöva trigga fram det genom att själv gå lite åt höger. Han är på mycket god väg här. Jag gillar framför allt hans medvetenhet om att det är vad han själv gör som påverkar om det kommer någon belöning eller inte.
Stolpen: parallellt har jag börjat träna Stolpen, något Eva Bodfäldt har beskrivit i sin blogg. Först hade jag ingen framgång alls, han satte sig ned och tittade/nosade på handen framifrån. Han trodde nog det var en stadgeövning. Men plötsligt har det lossnat, fråga mig inte hur, men jag tror att det kanske har att göra med att vi kört klossen parallellt. Det här att röra sig åt höger för att få belöning har liksom sjunkit in hos honom. Så idag på vår lilla korta koppelträningspromenad och han råkade komma lite för långt fram stannade jag, tog en godis och gjorde en knuten stolphand. Vips kom han tillbaka och rundade stolpen in till min sida. Voilà, en godis till herrn!
Koppelgående: han är ju i grunden en naturbegåvning på detta, men jag har fått bort det mesta av försöken att gå till höger om mig eller mellan mina ben. Någon gång, om vi stannar till, kan han fortfarande köra huvudet mellan benen, så då kan vi ta något litet 360-gradersvarv eller så för att komma på rätt köl igen. Men på det hela taget går han kanonfint ungefär där jag vill ha honom. Och med god kontakt. Myspojken! Detta har ju hört till de saker jag tragglat mest med Kasper, så det är oerhört skönt att det sitter så här tidigt med Lakrits.

Han kan skälla!
Igår kväll skulle vi ut på sen kvällskissning, klockan var kanske halv tolv eller så och det var ganska mörkt för att vara juni. Jag lämnade ytterdörren öppen, men sade till Kasper att vänta innanför. Rätt var det är rusar lillen snett åt vänster, mot vårt grannhus. Och skäller högt! Klart lite skraj var han, men modig ändå.
I det läget rusar Kasper ut och förbi mig bakifrån och ska ge brorsan moraliskt stöd. Vrålskäller! Han har ju än så länge ett klart mäktigare skall än lillen. Jag insåg då att det måste vara de kattvakter som Rolf pratat om tidigare på kvällen som fortfarande satt i grannens trädgård och hoppades få tag på den katt de satts att passa.
Jag var barfota och hade ingen lust att kliva ut på det vassa gruset, så jag gick istället in och tog Kaspers visselpipa och kallade in honom. Båda hundarna kom direkt tillbaka och belönades för detta. Misstänker att kattvakterna blev minst lika rädda som hundarna över denna incident …

Fullt ös

Emellanåt är det fullt ös på de båda herrarna. Men ibland märker jag att Kasper får nog och då skiljer jag på dem. Det är en klar skillnad mot innan, då det snarast var Lakrits som blev trött och ville ligga ifred.
Jag ser också en förändring i lekarna. Det har utvecklats så här i ungefärlig tidsordning:
  • Buffellek
  • Blomkålsöron
  • Strypgrepp
  • Du kan inte ta mej
  • Dragkamp
  • Fånga bollen
  • Kattsmygaren

Säg till om leknamnen inte är tillräckligt beskrivande för din fantasi…
Efter lunch tog jag Lakrits på första koppelpromenaden utanför trädgården. Förutom att han ibland ville gå till höger om mig, eller ännu hellre mitt emellan mina ben, gick det förvånansvärt bra. Han går vid sidan jättefint, är uppmärksam, håller inte på med nosande vid vägrenen. Jag klickade och belönade flitigt, alltid vid vänster sida. Vi fick ta ett par extra varv över gatbrunnar, både lock och galler. Men med en lockande godis kan vilka faror som helst övervinnas!
Vi kom ända upp till Gröna ängen, där han fick gå lite som han ville och leka med kaninskinnet. Sedan promenad tillbaka igen, där vi passerade en kille som sprutade staketet med en Kärcher. Ljudet bekom honom inte alls. På tal om ljud så tittade vi på the Wire och Sopranos igår, där det förekom ett antal pistolskott. Nemas problemas, inte en reaktion. 
Nu har han slocknat av denna ”långpromenad” (6–700 m). Vi måste ju ligga i hårdträning inför promenaden upp till kyrkbacken på midsommarafton, det är kanske dubbla sträckan. Men visst, man kan få lite matteskjuts också, om man vill … 😉
Tidigare idag fick Kasper en längre skogspromenad. Det var så skönt, tyckte vi båda. Hans mage är fortfarande inte bra, ska nog ta mej förbi apoteket idag när husse kommit hem och fixa medikament.

Kasper tre år

Hipp hurra för Kasper som idag fyller tre år! Och grattis till alla kullsyskon!
Kasper väckte oss tre inatt (igen!) och insisterade på att få gå ut. Båda gossarna lade därpå rejäla tvåor till mattes förnöjelse. Sen sov vi först till sex, då Lakrits vaknade. Jag gosade lite med handen ner i bädden, varpå vi kunde sova vidare till sju. Jippie!
Nu på morgonen ville Kasper inte ha någon frukost, men han är ändå pigg här ute i hagen. Han får alltså vänta med sitt födelsedagsgodis någon dag.
Igår var Kasper så pigg att han ville hänga med husse på cykeltur utmed sjön. De gick och strosade i kohagen, dessutom. Under tiden tränade jag koppelpåtagning och koppelpromenad med Lakrits. Påtagningen går allt bättre, med godis i andra handen, och koppelpromenaden skedde till övervägande del på vänster sida. Det var bara när vi promenerade i trädgårdens bortre del han flippade ur. Någon katt hade lagt helt oemotståndliga korvar där, och hans normala lyhördhet var totalt som bortblåst. Jag vet inte riktigt hur bestämd jag ska vara med den lille i ett sådant läge i och med att han inte varit här så länge än. Och dessutom vill jag ju att koppelträningen ska vara positiv, så jag var ganska snäll i mitt bortmotande. Får ta en funderare på det där, det blir något vi får träna separat.

Vikt och träning

Kasper känns lite hängig idag. I morse var det diarré, sen har han hellre sovit än lekt och han har med nöd och näppe tagit godisar. Hm.
Dock fick Kasper och jag lite kort, men fin, morgonträning då jag tränade fotgående med ögonkontakt. I början var det synkroniserad dans à la min vänsterfot fram – hans huvud ned – min vänsterfot fram – hans huvud ned, men när inte det gav någon utdelning behöll han blicken på mig när jag satte fram vänsterfoten. Klick. Sedan gick det snabbt att gå flera steg med bibehållen blick. Vi måste försöka träna detta kontinuerligt nu ett tag, så grejar det sig nog.
Har vägt bägge jyckarna i sele och väskvåg. Fick det till (inkl selar)
Lakrits 6,15 kg
Kasper 10,00 kg
Kan nog stämma rätt bra, får väl räkna bort ett hekto eller två för selarna.

Husse tog Kasper på kort promenad och då passade jag på att träna lite med Lakrits inne i köket.
Vi började med omvänt lockande vid kontakt – jag vill ju få bort det intensiva grävandet efter godis i min hand. Han har nu blivit riktigt duktig på det och klarade 5/5.
Eva Bodfäldt har skrivit en del om Stolpen, så det provade vi härnäst. Så här skriver Eva att hon börjar med detta moment:

Jag börjar med att sätta ned min knutna hand intill hans vänstra kind och ge honom en godbit när han står snett framför mig. Nästa kriterium är att minsta lilla böjning i nacken till vänster belönas med klick och godbit (ges eller kastas snett bakåt vänster). Armen ska vara helt stilla så att det är hunden som rör sig runt den knutna näven. Du ska inte röra på handen (tänk stolpe ned i marken).

Det var lite svårt att få till en knuten hand intill hans vänstra kind. Som med koppelgåendet tänker han höger istället för vänster :), eller gärna nosen rakt på handen. Eftersom vi just (det var nog en taktikmiss från min sida) tränat stadga var han inte på handen särskilt mycket, utan stod mest med nosen mot. Jag klickade någon anings halsböjning, men kände att vi var fel ute, så jag slutade med denna övning.

Eftersom han gärna ville köra nosen mot näven bytte jag taktik och började träna handtarget istället. Backade med öppen handflata och fick genast 5/5 fina noskontakter. Vilken naturbegåvning!

Vi avslutade med lite träning av koppelpåtagning. Frivilligt huvud genom öglan = klick och godis. Det gick skapligt, uppskattar det till 3/5. Vi får köra vidare med det tills det sitter till hundra.

Igår gjorde vi förresten lite träning av sele, bilåkande och skogsupptäckande i kombination. Selen går nu bra att ta på, särskilt om man använder tekniken godis på golvet som han har blicken fäst vid medan jag spänner runt halsen. Sen ett varsågod medan jag fortsätter fästa runt magen. Klart.
Rolf körde och jag satt bak i bilen med hundarna en kort sträcka till stenskogen. Det kom lite gnäll från Lakrits, men inte alls i närheten av det desperata ankljudet från i onsdags. Kasper är ju tyst i bilen, och det gjorde kanske sitt till. Så höll jag handen om bringan hela tiden.
Skogen var intressant. Vi gick inte alls långt, utan bara till en grillplats där vi (Rolf, jag och kopplad Kasper) bara satt en stund medan Lakrits fick fnula runt. Han kommer hela tiden på inkallning. En gång gick jag kanske tjugo meter bort och ställde mig bakom ett träd medan Lakrits var nere hos de andra. Jag ropade sedan på honom, halvt dold, och han kom på stört. Så roligt! Däremot verkar han inte alls ha fått igång nosen än. Tappar man en godis, eller slänger den ett par cm framför nosen på honom så har han inte en aning om vad som hänt. Han går på handen istället. Synintrycket, antar jag. Likadant om jag håller en godis i handen och för handen bakåt: normalt följer hunden med godishanden, men inte Lakrits. Han förblir stående. Hoppas att det bara är en utvecklingsfas.
Bilen hem gick minst lika bra som dit, om inte bättre. Lite gnäll, men tyst vid framkomsten (kortare än 2 km att köra).

Koppelträning

Andra dagen nu som vi koppeltränar till soptunnan och tillbaka. Igår var det mest insnoning runt mina ben plus gång på höger sida. Han drog inte iallafall och all belöning var förstås på vänster sida. 
Idag gick han hur fint som helst – på höger sida! Jösses, Anita, hur gjorde du där? 😉 Det fick bli köttbullelockning på vänster sida och mot slutet av de 100 metrarna verkade han ha börjat greppa att vänster sida var mycket lönsammare. 

Paus från allt jobb

Det har kommit in flera brådisjobb nu, men jag kände att jag behövde en paus. Var kan man bättre fördriva tiden än på Teba i Höör? Ett nytt halsband till Kasper, ett multifunktionellt koppel, lite prisvärt träningsgodis, bajspåsar och en fleecetröja till mig för halva priset fyndade jag. Efter visst funderande slog jag även till på två mat-/vattenskålar för den händelse det kommer en till hund in i vårt liv. De har så bra priser där att jag tyckte jag kunde ta chansen, istället för att om några månader betala mångdubbelt i Stockholmsbutikerna.
Jag provade även bland annat en väst, men avstod den tills vidare eftersom den var lite fodrad, vill hellre ha en så tunn väst som möjligt för både sommar- och vinterbruk. Så kan man ha kläder därunder efter väder istället. Hoppas istället på att hitta en Paw of Sweden på retrievereventet i Tullgarn i maj. Blir det inget napp där kan jag alltid beställa den andra västen från Teba via webben, för nu har jag iallafall provat ut storleken.
Vädret är kanon idag, snön smälter som smör. Istället måste vi börja torka av Kasper när han varit ute, det har vi sluppit bra länge nu.