Dags att grava strömmingarna. Jag har halverat det spanska receptet, som baserades på 1 kg hela ansjovisar.
Gravning av Boquerones en vinagre
350 g strömmingsfiléer (frys in och tina först om du vill ha full koll på mikroorganismerna)
2,5–3 dl sherryvinäger 7 %
1,25 dl vatten
2 tsk salt
Blanda vinäger, vatten och salt ordentligt, tills saltet lösts upp.
Nu är det dags att prova om blandningen håller rätt surhetsgrad/sälta:
Lägg i en strömmingsfilé och kolla vad som händer. Du har rätt blandning om fisken lägger sig mitt i vätskan.
Sjunker den har du för mycket vinäger (tillsätt då lite salt). Flyter den på ytan har du för mycket salt (tillsätt lite vinäger). I mitt fall var den på gränsen till för högflytande, så jag tillsatte lite mer vinäger, därav den högre mängden i receptet ovan.
När firren simmar som den ska lägger du i resten av filéerna.
Täck skålen med plast och ställ i kylen 1–2 dygn.
Fortsättning med del 3 följer.
6 mars 2010 at 18:04
Jisses, detta är vad jag kallar experiment! Känner inte till förlagan tyvärr, men det låter mkt spännande!
7 mars 2010 at 11:51
Jepp, det här är ett riktigt experiment! Tror mycket på det, faktiskt. Förlagan är så god att vi åt den varje dag när vi var i Barcelona. Äter den så ofta jag kommer åt i Spanien.